News ArchiveJuly   2016


  
SAMBUTAN HARI JURURAWAT PERINGKAT PPUM DAN SAMBUTAN HARI RAYA AIDILFITRI 2016
 Update on: 27/7/2016
 22 JULAI 2016

Bertempat di Konferens 3, Menara Selatan, PPUM, Jabatan Kejururawatan PPUM mengadakan Majlis Jamuan Hari Raya di samping mengambil kesempatan meraikan para Jururawat PPUM yang sentiasa berkhidmat dengan penuh dedikasi.

Jamuan Hari Raya ini telah dihadiri oleh YM Prof. Dr. Tunku Kamarul Zaman, Pengarah PPUM dan isteri, bersama YDH Prof. Madya Dr. Nazirah, Timbalan Pengarah (Klinikal) bersama para Pegawai Kejururawatan.

Majlis turut dimeriahkan dengan kejutan oleh tetamu undangan khas, YBhg Dato Aznil Haji Nawawi yang sudi hadir meraikan seluruh tetamu pada malam tersebut.

Bagi pihak urusetia, PPUM ingin merakamkan jutaan terima kasih kepada Dato Aznil serta penaja dari Bank Rakyat yang sudi hadir memeriahkan majlis.

Ucapan terima kasih juga buat urusetia yang telah bertungkus lumus menjayakan majlis ini.
...

  
LAWATAN TIMBALAN MENTERI KESIHATAN, SUMBER MANUSIA & KEBAJIKAN JEPUN KE PPUM
 Update on: 27/7/2016
 22 JULAI 2016

PPUM menerima kunjungan Yang Dihormati Puan Naomi Tokashiki, Timbalan Menteri Kesihatan, Sumber Manusia & Kebajikan Jepun bersama delegasi untuk melawat ke Unit Geriatrik, Jabatan Perubatan Pemulihan, Jabatan Perubatan Kecemasan dan Jabatan Farmasi PPUM.

Para pelawat yang hadir seramai 10 orang dibawa ke lokasi berkenaan dan diiringi oleh Yang Mulia Prof. Dr. Tunku Kamarul Zaman bin Tunku Zainol Abidin, Pengarah PPUM. Lawatan turut diiringi para timbalan pengarah serta ketua dan wakil dari jabatan/unit yang terlibat. Rangka lawatan selama sejam itu diakhiri dengan pertukaran cenderahati kenang-kenangan kefua-dua pihak.

Terima kasih kepada delegasi Jepun ini kerana sudi hadir mengadakan lawatan yang bertujuan berkongsi kepakaran dalam bidang berkaitan.

Jabatan Perhubungan Awam juga ingin merakamkan ucapan terima kasih kepada semua pihak yang telah menjayakan lawatan ini.
...

  
SIGNIFIKAN SAMBUTAN HAND HYGIENE DAY
 Update on: 21/7/2016
 

Sambutan Hand Hygiene Day peringkat PPUM merupakan salah satu usaha untuk mewujudkan kesedaran di kalangan staf, pesakit dan juga pelawat di PPUM tentang kepentingan menjaga kebersihan tangan. Selain itu, kempen ini turut dijalankan bertujuan memotivasikan staf PPUM untuk mencuci tangan mengikut langkah "5 MOMENTS" setiap kali memberi perawatan kepada pesakit. Kempen mencuci tangan ini diadakan sebagai acara tahunan sejajar dengan Kempen Pencucian Tangan Sedunia yang disambut pada 5 Mei setiap tahun. Saban tahun, reaksi staf dan pesakit di PPUM terhadap kempen ini adalah amat positif.

Sambutan kempen pada tahun 2016 adalah bertemakan

"SAFE SURGICAL CARE SAVES LIVES : CLEAN YOUR HANDS PRIORITIZING & IMPROVEMENT OF HAND HYGIENE PRACTICES IN SURGICAL SERVICES"

yang juga merupakan tema yang digunakan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO). Malaysia telah menyokong kempen mencuci tangan ini sejak tahun 2008 lagi. Sokongan ini dapat dilihat melalui pelbagai agensi kerajaan dan swasta yang berusaha membuat promosi secara besar-besaran dengan pelbagai pendekatan media komunikasi.

Seperti yang kita sedia maklum, tangan para petugas kesihatan seperti Doktor, Jururawat dan staf hospital yang lain boleh tercemar melalui pelbagai cara contohnya: sewaktu mengambil darah pesakit, membantu pesakit bergerak, memegang peralatan dalam wad seperti katil, pam intravena dan melalui pesakit sendiri.

Kita semua sedia maklum bahawa kebanyakan kuman merbahaya seperti MRSA, Acinetobacter, E.Coli, dan Salmonella adalah disebarkan oleh tangan yang tercemar. Perkara ini adalah amat membimbangkan apatah lagi dengan kehadiran "hospital superbugs" iaitu bakteria yang kebal kepada pelbagai antibiotik. Inilah yang ditakuti oleh pesakit yang menerima rawatan di hospital dan menjadi cabaran kepada pihak hospital khasnya untuk menangani masalah ini.

Dari pemantauan yang dilakukan oleh Jabatan Kawalan Jangkitan PPUM, adalah didapati bahawa peratus kepatuhan pencucian tangan di PPUM telah mencapai tahap piawaian (KPI) kebangsaan yang ditetapkan iaitu 75%. Sungguhpun begitu, banyak pihak yang masih leka melakukan amalan kebersihan ini. Sekiranya amalan pencucian tangan dengan betul tidak diamalkan, ianya akan menjadi impak negatif kepada pesakit iaitu:

 • Terpaksa tinggal lebih lama di hospital
 • Penggunaan antibiotik yang mahal
 • Antibiotik tidak lagi berkesan
 • Pembedahan yang berulang
 • Morbiditi & mortiliti

Untuk menggalakkan amalan cucian tangan ini menjadi rutin kebiasaan, alcohol base handrub telah diletakkan di hadapan kaunter Jururawat di mana staf dan pelawat yang masuk ke wad akan diarahkan untuk mencuci tangan terlebih dahulu.Adalah menjadi kepentingan bagi setiap staf yang memberi perawatan kepada pesakit mengamalkan ''''5 Moments of Hand Hygiene'''' iaitu:

 • Before patient contact (sebelum menyentuh pesakit)
 • Before an aseptic task (sebelum prosedur aseptik)
 • After body fluid exposure risk (selepas terdedah kepada cecair badan)
 • After patient contact (selepas menyentuh pesakit)
 • After contact with patient surrounding (selepas bersentuhan dengan persekitaran pesakit)

Kesedaran semua pihak untuk sama-sama menjaga kebersihan tangan sedikit sebanyak akan menyumbang kepada pengurangan kadar jangkitan di hospital ini.

*Sumber: Ditambahbaik dari Teks Ucapan Timbalan Pengarah Ikhtisas sempena Perasmian World Hand Hygiene Day peringkat PPUM 2016 yang disediakan oleh Jabatan Perhubungan Awam
**Penghargaan: Isi kandungan teks ucapan disediakan oleh Jabatan Kawalan JangkitanPPUM.

...

  
MAJLIS PENUTUP MINGGU HALUAN SISWA DIPLOMA SESI 2016/2019
 Update on: 21/7/2016
 21 JULAI 2016

Bertempat di Auditorium, Menara Selatan, telah berlangsungnya Majlis Penutup Minggu Haluan Siswa Diploma Sesi 2016/2019 ajnuran Kolej Sains Kesihatan PPUM. Majlis ini merupakan penutup kepada sesi orientasi para pelajar baru bagi program Diploma Kejururawatan dan Diploma Teknologi Makmal Perubatan.

Perasmian Majlis Penutup ini telah disempurnakan oleh Yang Dihormati Encik Iskandar Ahmad, Timbalan Pengarah (Pengurusan). Turut hadir bersama, Yang Dihormati Puan Harbans Kaur, Timbalan Pengarah (Ikhtisas) dan Ketua-ketua Jabatan Pusat Perubatan Universiti Malaya.

...

  
MH17 TRAGEDY
 Update on: 20/7/2016
 Mengenang dua tahun Tragedi MH17...

  
PENDAFTARAN PELAJAR BARU KOLEJ SAINS KESIHATAN PUSAT PERUBATAN UNIVERSITI MALAYA
 Update on: 18/7/2016
 16 JULAI 2016

PPUM mengucapkan Selamat Datang kepada para pelajar baru Program Diploma Kolej Sains Kesihatan PPUM Sesi 2016-2019. Semoga para pelajar akan terus bersemangat dan komited menimba ilmu dan pengalaman sepanjang tempoh pengajian.

"Tuntutlah ilmu. Di saat kamu miskin, ia akan menjadi hartamu. Di saat kamu kaya, ia akan menjadi perhiasanmu." -Luqman Al-Hakim-
...

  
RAYA WALKABOUT BERSAMA PENGARAH PPUM 2016
 Update on: 11/7/2016
 
YM Prof Dr Tunku Kamarul Zaman bersama isteri dan anak-anak meluangkan masa beraya dan melawat staf yang bertugas pada 1 Syawal 1437 H. Walkabout ini turut disertai YDH Prof Madya Dr Nazirah, Timbalan Pengarah (Klinikal) PPUM, Puan Cheng Siew Ting, Pegawai Kejururawatan, para pegawai kejururawatan dan pegawai tadbir dari Jabatan Perhubungan Awam.

Walkabout ini turut berkesempatan ke Wad 9SA, 13U, 9U, 7U, Post Natal serta Jabatan Perubatan Kecemasan.

Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin dari pihak pengurusan buat seluruh warga PPUM.

...

ADDRESS

 • Pusat Perubatan Universiti Malaya,
  Lembah Pantai, 59100,
  Kuala Lumpur, MALAYSIA

EMAIL

 • Email : ummc@ummc.edu.my

TEL

 • Phone No : 03-79494422
  Fax : 03-79492030

WEBSITE

 • WEBSITE : www.ummc.edu.my