News ArchiveJanuary   2020


  
AMANAT PENGARAH PPUM 2020
 Update on: 29/1/2020
 <p align="justify">Pada hari ini telah berlangsungnya Majlis Amanat Pengarah PPUM bagi tahun 2020. Terima kasih diucapkan kepada semua para tetamu yang hadir pada sesi kali ini. Tahniah diucapkan atas pencapaian yang telah dikecapi pada tahun 2019. Semoga tahun 2020, PPUM akan lebih cemerlang dan terus maju ke hadapan sebagai peneraju hospital pengajar yang terulung di Malaysia.</p>...

  
SUMBANGAN CROCHET CHARITY MALAYSIA - THE CHARMS
 Update on: 22/1/2020
 

Terima kasih diucapkan kepada Crochet Charity Malaysia- The Charms atas sumbangan yang diberikan untuk pesakit di Wad Pediatrik Onkologi dan Pusat Rawatan Harian Pediatrik. Semoga usaha baik ini dapat diteruskan lagi di masa akan datang.

...

  
PERASMIAN MYSTARFISH
 Update on: 12/1/2020
 

Pada 11 Januari 2020, Menteri Kesihatan, YB Datuk Seri Dr. Dzulkefly bin Ahmad telah sudi hadir ke Majlis Jamuan Teh untuk kanak-kanak di bawah jagaan Unit “Paediatric Pain & Palliative Care”, Jabatan Pediatrik serta merasmikan “MyStarfish”. PPUM telah menubuhkan Unit Penjagaan Paliatif Kanak-Kanak secara rasmi pada 1 Januari 2018 dengan objektif untuk meningkatkan kualiti penjagaan paliatif kepada pesakit kanak-kanak. Diharap kesedaran terhadap rawatan paliatif pediatrik di kalangan masyarakat khususnya warga perkhidmatan kesihatan juga dapat dipertingkatkan. Perkhidmatan unit ini merangkumi rawatan fizikal seperti rawatan kesakitan serta memenuhi keperluan psikososial dan rohani. Seramai lebih kurang 120 orang pesakit dan ahli keluarga mereka telah hadir memeriahkan majlis

...

  
LAWATAN AMAL OLEH LIONS CLUB OF SELANGOR COMMUNITY
 Update on: 9/1/2020
 

Pada 8 Januari 2020, Lions Club of Selangor Community telah mengadakan lawatan amal dan menziarahi pesakit kanak-kanak di wad Pediatrik 8PA, 8PB dan 7PA, PPUM. Objektif lawatan adalah untuk meraikan pesakit kanak-kanak sambil menyampaikan sumbangan kepada lebih kurang 100 pesakit di wad.

...

  
LIVE SURGERY : LIPOFILLING SYMPOSIUM - FAT TRANSFER IN MODERN ERA : FROM RESEARCH TO CLINICAL APPLICATIONS
 Update on: 9/1/2020
 

Bengkel ‘Live Surgery : Lipofilling Symposium - Fat Transfer in Modern Era : From Research to Clinical Applications’ telah diadakan pada 9 Januari 2020 bertempat di Klinikal Auditorium, Fakulti Perubatan. Objektif bengkel adalah untuk memberi pendedahan teknik baru kepada pakar bedah payudara dan pembedahan plastik di negara ini. Di antara penceramah adalah Prof. Dr.┬áVisnu Lohsirawat dari Siriraj Hospital dan Dr. Tran Viet The Phuong dari Pusat Onkologi, Hospital Ho Chi Minh disamping penceramah-penceramah pakar plastik luar negara dan tempatan.

Seramai lebih kurang 100 orang peserta dari dalam dan luar negara telah menghadiri bengkel berkenaan. Bengkel ini juga adalah platform merapatkan hubungan pakar luar negara dan tempatan serta bertukar pandangan di dalam bidang pembedahan fat lipofilling. Sebanyak 4 pembedahan fat lipofilling telah diadakan secara langsung semasa bengkel diadakan. Diharap bengkel ini juga memberi pendedahan dan peluang pengemblengan tenaga pakar-pakar dalam kajian-kajian yang berskala lebih besar di masa hadapan.

...

ADDRESS

  • Pusat Perubatan Universiti Malaya,
    Lembah Pantai, 59100,
    Kuala Lumpur, MALAYSIA

EMAIL

  • Email : ummc@ummc.edu.my

TEL

  • Phone No : 03-79494422
    Fax : 03-79492030

WEBSITE

  • WEBSITE : www.ummc.edu.my