Detail News


  
PELANCARAN MYREN-X
 Update on: 10/10/2017
 

Malaysian Research and Education Network (MYREN) telah dilancarkan pada Mac 2005 dan kini dibawah tadbir urus Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT). MYREN merupakan rankaian berkelajuan tinggi khusus untuk memperluaskan sektor penyelidikan dan pendidikan di Malaysia. Projek ini menyokong hasrat negara untuk membangunkan masyarakat progresif berasaskan kemajuan sains dan teknologi.

Selaras dengan ucapan Bajet 2017, Kerajaan melalui KPT melancarkan MYREN-X untuk meningkatkan insfrastuktur jalur lebar MYREN di universiti awam dengan kapasiti sehingga 100 Gigabit sesaat. Inisiatif MYREN-X yang dilancarkan hari ini akan melengkapkan infrastruktur siber negara khusus bagi menyokong Lonjakan Ke-7 (Ekosistem Inovasi) dan Lonjakan Ke-9 (Pembelajaran Dalam Talian Tahap Global) di bawah Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia 2015-2025 (Pendidikan Tinggi). Perkakasan, perisian, capaian internet dan sumber-sumber MYREN-X telah dirangka untuk menyokong transformasi berterusan dalam aktiviti akademik khususnya dalam inovasi pembangunan penyelidikan dan pendidikan.

Pada majlis ini, PPUM telah diwakili oleh En. Iskandar bin Ahmad (Timbalan Pengarah Pengurusan), Prof. Madya Dr. Azura binti Mansor (Timbalan Pengarah Ikhtisas) dan En. Yahaya bin A. Hamid (Ketua Jabatan Perhubungan Korporat).

ADDRESS

  • Pusat Perubatan Universiti Malaya,
    Lembah Pantai, 59100,
    Kuala Lumpur, MALAYSIA

EMAIL

  • Email : ummc@ummc.edu.my

TEL

  • Phone No : 03-79494422
    Fax : 03-79492030

WEBSITE

  • WEBSITE : www.ummc.edu.my