MAJLIS PERASMIAN "WORLD HYPERTENSION DAY"
 Update on: 7/5/2018
 "World Hypertension Day" telah disambut setiap tahun pada 17 Mei di atas inisiatif International Society of Hypertension dan mendapat sokongan penuh oleh The Malaysian Society of Hypertension.

Sehubungan itu, bagi meningkatkan kesedaran mengenai penyakit tekanan darah tinggi, PPUM juga telah mengadakan Majlis Sambutannya pada hari ini bersamaan dengan 7 Mei 2018. Majlis telah dirasmikan oleh Prof. Dr. Tunku Kamarul Zaman bin Tunku Zainol Abidin, Pengarah, Pusat Perubatan Universiti Malaya.

Pelbagai aturcara telah diadakan seperti pameran poster, nasihat pemakanan sihat dan pemeriksaan kesihatan seperti tekanan darah tinggi secara percuma. Diharap program ini dapat memberi kesedaran kepada staf dan orang awam mengenai kepentingan menjalani pemeriksaan tekanan darah tinggi dan menjaga kesihatan.