Jabatan DietetikJabatan Dietetik merupakan suatu unit sokongan klinikal yang menyediakan perkhidmatan terapi pemakanan perubatan kepada pesakit dan kakitangan sebagai aktiviti utamanya. Terapi Pemakanan Perubatan merupakan suatu terapi gabungan intervensi pemakanan yang merangkumi ilmu sains pemakanan, perubatan dan sains tingkah laku bagi memberikan kesan positif kepada kesihatan dan kesejahteraan pesakit.

Selain daripada itu, perkhidmatan ini juga merangkumi penilaian status makanan dan kaunseling diet dan/atau terapi diet khas untuk menyembuhkan penyakit berdasarkan keadaan pesakit tersebut.

Kajian menunjukkan bahawa terapi pemakanan perubatan yang optimum memberi keputusan yang baik dalam menangani penyakit dan mencegah komplikasi, sekaligus mempengaruhi dalam penjimatan kos perubatan yang tinggi.

Selain daripada itu, sebagai memenuhi keperluan penjagaan makanan berdasarkan Terapi Pemakanan Perubatan, Unit Sajian telah diletakkan di bawah Jabatan Dietetik sejak 15 Januari 2017 sebagai satu entiti yang bertanggung jawab dalam menyelia mutu perkhidmatan bekalan makanan yang dibekalkan kepada pesakit yang dirawat di Pusat Perubatan Universiti Malaya.

Jabatan Dietetik
Dapur Utama
Pusat Perubatan Universiti Malaya
59100 Lembah Pantai
Kuala Lumpur

No. Telefon:
Klinik Dietari RUKA: 03-79492385
Pejabat Sajian: 03-79494929

Portal Jabatan Dietetik : https://sites.google.com/a/ummc.edu.my/dietetic-dept/home

Perkhidmatan Yang Ditawarkan/Disediakan (Terkini)

Perkhidmatan yang disediakan oleh Jabatan Dietetik boleh dibahagikan kepada dua skop perkhidmatan iaitu  perkhidmatan klinikal dan perkhidmatan bukan klinikal

2.1 Perkhidmatan Klinikal

2.1.1 Perkhidmatan terapi pemakanan perubatan

Perkhidmatan terapi pemakanan perubatan diberikan kepada pesakit luar dan pesakit dalam oleh pegawai dietetik. Terapi pemakanan perubatan merangkumi proses penilaian status pemakanan, diagnosis masalah pemakanan, pelan intervensi termasuk regim/pelan pemakanan, pemantauan dan penilaian semula keberkesanan terapi.

2.1.2 Perkhidmatan Pesakit Dalam

Perkhidmatan terapi pemakanan perubatan diberikan untuk semua pesakit dalam yang dirujuk oleh pegawai perubatan kepada pegawai dietetik. Selain daripada rujukan, pegawai dietetik juga melakukan saringan pemakanan kepada pesakit yang dikenalpasti memerlukan terapi pemakanan perubatan di dalam wad.
Pegawai dietetik juga terlibat dalam penjagaan pesakit secara berpasukan. Kaedah ini menggabungkan kemahiran dan pengalaman daripada pelbagai profesional kesihatan bagi memastikan penjagaan pesakit lebih berkesan, intensif, berkualiti dan menjimatkan kos.
Kaedah ini juga dapat mengelakkan berlakunya pertindanan dalam proses penjagaan pesakit dengan melakukan perbincangan dan komunikasi secara lebih efektif.

2.1.3 Perkhidmatan Pesakit Luar

Klinik Dietari Rawatan Utama (RUKA)
Klinik ini beroperasi pada setiap hari bekerja dari jam 8.30 pagi – 4.30 petang. Kebanyakan pesakit yang dirujuk adalah dari Klinik RUKA, Keluarga, dan Kesihatan Kakitangan. Selain dari itu, terdapat juga rujukan dari klinik-klinik pakar lain apabila ketiadaan pegawai dietetik di klinik pada hari tersebut.

Perkhidmatan

Waktu Bekerja

Lokasi

Klinik Dietari Rawatan Utama (RUKA)

Isnin dan Khamis:
8.00 pagi - 1.00 tengahari
2.00 petang - 5.00 petang
Selasa dan Rabu
10.00 pagi - 1.00 tengahari
2.00 petang - to 5.00 petang
Jumaat:
8.00 pagi - 12.15 petang
2.45 petang - 5.00 petang

Tingkat 1, Bangunan RUKA

 

Klinik Pakar dan Rawatan Harian
Pegawai dietetik juga ditempatkan di klinik pakar dan rawatan harian untuk memberi perkhidmatan terapi pemakanan perubatan kepada pesakit yang dirujuk oleh pegawai perubatan

Perkhidmatan

Waktu Bekerja

Lokasi

Klinik Ibu Mengandung

Rabu dan Jumaat: 9:00 pagi - 1:00 tengahari

Klinik Anti Natal, Tingkat 1, Kompleks Kesihatan Wanita dan Kanak-Kanak

Klinik Renal

Isnin dan Rabu:
9:00 pagi -1:00 tengahari

Klinik Perubatan 3, Tingkat 1

Klinik Onkologi

Isnin: 9:00 pagi - 1:00 tengahari

Unit Onkologi Klinikal, Tingkat 1 Menara Timur

Klinik Pediatrik Am
Klinik Pediatrik Diabetik & Endokrin
Klinik Pediatrik Genetik
Klinik Pediatrik Respiratori
Klinik Pediatrik Gastro

Isnin: 8:30 pagi - 1:00 tengahari
Selasa: 9:00 pagi - 1:00 tengahari
Rabu: 2:00 petang - 4:30 petang
Khamis: 2:00 petang - 4:30 petang
Rabu: 2:00 petang - 4:30 petang

Klinik Pediatrik, Kompleks Kesihatan Wanita dan Kanak-Kanak, Tingkat 1

 

 

Klinik Diabetes & Endokrin

Rabu 2:00 petang - 4:30 petang
Khamis 10:00 pagi - 1:00 tengahari

Klinik Perubatan 2, Tingkat 1

Klinik Cardiac & Neuro Rehab

Selasa: 10:00 pagi - 1:00 tengahari

Klinik Rehabilitasi, Tingkat 1, Menara Selatan

Klinik Surgikal

Khamis 10:00 pagi - 1:00 tengahari

Klinik Surgeri, Tingkat 1 Menara Utama

Klinik Gastro

Khamis: 2:00 petang - 4:30 petang

Klinik Perubatan 3, Tingkat 1

Klinik Dysphagia

Khamis: 2:00 petang - 4:30 petang

Klinik ENT, Menara Utama, Tingkat 1

 

2.2 Perkhidmatan Bukan Klinikal

Perkhidmatan di bawah Unit Sajian

2.2.1 Pengurusan dan pemantauan kontrak sajian makanan

Kawalan mutu perkhidmatan, penyediaan dan bekalan makanan kepada pesakit dalam dan makanan tengahari Pegawai Perubatan di Dewan Bedah. Kaedah pemantauan yang dilakukan adalah melalui ujirasa makanan oleh pegawai yang dilantik, pengurusan maklumbalas dan aduan pelanggan, semakan porsi/berat makanan, pemantauan  proses pembekalan hidangan makanan di wad dan pemantauan kebersihan di kawasan dapur utama.

Selain daripada perkara di atas, Unit Sajian juga bertanggungjawab terhadap pengurusan kewangan berkaitan perkhidmatan makanan pesakit dalam, peruntukan hospitaliti, perkhidmatan makanan pegawai on-call Dewan Bedah dan bekalan makanan kering untuk pesakit di wad.

2.2.2 Pemantauan Premis Makanan dalam lingkungan PPUM

Bermula tahun 2019, Jabatan Dietetik telah melakukan pemantauan setiap hari ke atas semua premis-premis makanan dan “vending machine” yang terdapat di PPUM. Pemantauan dilakukan oleh seorang Penolong Pegawai Kesihatan Persekitaran Gred U29 dibantu oleh seorang Pembantu Perawatan Kesihatan dari Unit Sajian.

Selain dari pemantauan harian, Jabatan juga bekerjasama dengan Pegawai dan Penolong Pegawai Kesihatan Persekitaran dari Pejabat Kesihatan, Lembah Pantai untuk memastikan premis-premis makanan di PPUM sentiasa dalam keadaan bersih dan selamat, serta menjual makanan yang bersih, selamat dan berkualiti.

Jabatan Dietetik juga bekerjasama dengan Pegawai dari Jabatan Pembangunan Perniagaan dan Auditor-auditor premis yang telah dilantik untuk melakukan audit pwmantauan ke atas semua premis makanan di PPUM dan di dapur mereka luar dari PPUM.

2.2.3 Perkhidmatan Bekalan Makanan Enteral dan Formula Bayi

Jabatan Dietetik melalui Unit Bekalan Makanan Enteral(UBME) menjalankan perkhidmatan bekalan makanan enteral dan Formula Bayi kepada pesakit dalam di PPUM.

 • Makanan Enteral
  Makanan enteral merangkumi makanan cecair tambahan atau cecair penuh yang diberi melalui mulut atau melalui tiub ke dalam sistem gastrousus. Terdapat lebih 20 jenis produk yang dibekalkan dalam bentuk RTU (ready-to-use), RTD (ready –to-drink) atau serbuk yang dibekalkan mengikut keperluan pesakit.
 • Penyediaan dan Bekalan Formula Bayi
  Terdapat empat kategori formula yang di bekalkan iaitu:
  • Formula Rumusan Bayi
  • Formula Rumusan Bayi Pra-matang
  • Formula Khas – (extensively hydolysed dan amino-acid based formula)
  • Formula metabolik untuk pesakit in-born errors of   metabolism mengikut diagnosis masing-masing

Semua formula bayi termasuk botol susu dan puting akan hanya di bekalkan mengikut preskripsi daripada pegawai perubatan.ALAMAT

 • Pusat Perubatan Universiti Malaya,
  Lembah Pantai, 59100,
  Kuala Lumpur, MALAYSIA

EMEL

 • Emel : ummc@ummc.edu.my

TEL

 • No Tel : 03-79494422
  Faks : 03-79492030

LAMAN WEB

 • LAMAN WEB : www.ummc.edu.my