Jabatan AnestesiologiSejarah Anestesia di Malaysia.

Pada tahun 1950-an, doktor-doktor anestesi Malaysia pergi ke United Kingdom dan Ireland untuk menjalani latihan klinikal dan pemeriksaan FFARCS dan FFARCSI. Latihan anestetik dimulakan di Malaysia dengan penubuhan Jabatan Anestesiologi akademik di Universiti Malaya pada tahun 1965. Kerjasama juga dijalin dengan Fakulti Anestetik Royal Australasian College of Surgeons ketika peperiksaan persekutuan (bahagian pertama dan akhir) dijalankan dari tahun 1970-an hingga 1985 di Kuala Lumpur.

Pada bulan Jun 1987, Fakulti Perubatan Universiti Malaya memperkenalkan program latihan Master of Anaesthesiology. Pada bulan Disember 1988, Bahagian I, Master of Anaesthesiology Examination dijalankan bersama dengan Fakulti Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM). Ini adalah langkah besar pertama oleh dua universiti untuk menubuhkan program Master of Anaesthesiology. Kumpulan pertama siswazah menamatkan ijazah pascasiswazah pada bulan Jun 1991. Program ini mendapat sokongan penuh dari Kementerian Kesihatan Malaysia melalui biasiswa atau cuti berbayar yang diberikan kepada pemohon sepanjang latihan. Sokongan ini telah membolehkan latihan dan meningkatkan bilangan pakar anestesiologi di negara ini. Peperiksaan bersama kini sepenuhnya dijalankan dengan sejumlah enam universiti dalam program ini. Program latihan selama empat tahun terdiri daripada:

a. Latihan dalam anestesia, ubat sakit, resusitasi dan rawatan intensif.
b. Pendedahan terhadap metodologi penyelidikan.

Tujuan latihan ini adalah untuk membolehkan para ahli anestesiologi terlatih untuk berlatih secara mandiri dalam anestesia, sambil menanamkan komitmen seumur hidup untuk kecemerlangan dan pembelajaran.

Sejarah Jabatan Anestesiologi.

Jabatan Anestesia dan Rawatan Rapi ditubuhkan pada 1 Jun 1965 dengan Dr A Ganendran sebagai Ketua Jabatan pertama. Dia juga dilantik sebagai Profesor Anestesia pertama di Malaysia. Pelatih akademik anestetik lain dari Hospital Universiti Liverpool termasuk Profesor Madya Dr Peter Kam Chin Aik dan Dr Liew Pak Shim. Profesor Dr Ganendran adalah pakar bius jantung dengan minat khusus dalam rawatan intensif dan pemakanan parenteral. Dia juga mengkaji aspek klinikal dan biokimia keracunan malathion pada pesakit yang dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi.

Hospital Universiti Malaya adalah hospital pertama di Malaysia dan Singapura yang mempunyai  pemakanan parenteral. Profesor Ganendran adalah ketua Unit Rawatan Rapi pertama di Malaysia, yang dimulakan pada 18 Januari 1969. Dia juga mempelopori rawatan keracunan organofosforus dan kemudian, unit ini menjadi pusat rujukan keracunan organofosforus. Dia memimpin pasukan untuk mengembangkan teknik mengukur serum dan kolinesterase sel darah merah.
Profesor Dr A E Delilkan dilantik menjadi ketua Anestesia setelah Profesor Ganendran berhijrah ke Australia. Profesor Dr A E Delilkan memperluas minat penyelidikannya dalam rawatan perlindungan otak pada pesakit dengan kecederaan kepala. Dia menganjurkan pemahaman tentang ‘mati otak’ di kalangan masyarakat, sehingga akhirnya diterima di masyarakat. Profesor Dr A E Delilkan bersara pada tahun 2000. Hospital Universiti menubuhkan perkhidmatan pengurusan kesakitan akut dan kronik pertama di Malaysia di bawah Profesor Dr A E Delilkan dan Profesor Dr Ramani Vijayan. Hospital Universiti juga menubuhkan analgesia dan anestesia obstetrik pertama di Malaysia dengan anestesia epidural, tulang belakang dan umum pada tahun 1989 di bawah Profesor Dr Chan Yoo Kuen. Sebagai penghargaan atas sumbangannya, Universiti Malaya menganugerahkan gelaran Profesor Cemerlang dalam analgesia Obstetrik dan anestesia dan Pengurusan kesakitan kepada Profesor Dr A E Delilkan.

Sejak itu, jabatan ini dipimpin oleh banyak ahli anestesiologi terkenal yang masing-masing merupakan pemimpin dalam bidangnya. Profesor Dr Gracie Ong Siok Yan adalah seorang Intensivis dengan melatih dan mengetuai jabatan tersebut dari tahun 1999 hingga 2006. Profesor Dr Chan Yoo Kuen mengambil alih dari tahun 2006 hingga 2008 dan menyerahkan kepada Profesor Dr Marzida Mansor yang menerajui jabatan ini dari tahun 2008 hingga 2019 dan merupakan Presiden Persatuan Anestesiologi Malaysia (MSA) semasa. Ketua Jabatan kami sejak tahun 2019 adalah Professor Dr Ina Ismiarti bt Shariffuddin, yang juga Presiden terpilih untuk MSA.

Maklumat Perhubungan

Jabatan Anestethesiologi,
Fakulti Perubatan, Universiti Malaya, 50603 Kuala Lumpur, MALAYSIA
Tel : +603-7949 2052
Faks : +603-7955 6705

 

Pada masa ini, Jabatan Anestesiologi menyediakan perkhidmatan di seluruh hospital, mulai dari perawatan perioperatif di dalam atau di luar dewan bedah, perawatan kritikal dan pengurusan kesakitan serta perkhidmatan anestesia khusus klinikal yang lain. Kami mempunyai banyak unit khusus dengan pakar bius terlatih yang menerajui setiap unit.

1. Perkhidmatan anestesia klinikal:

Jabatan ini menyediakan perkhidmatan anestesia klinikal dalam:

 • pembedahan am
 • pembedahan ortopedik
 • pembedahan saraf
 • pembedahan pediatrik
 • pembedahan plastik
 • pembedahan trauma
 • pembedahan faciomaxillary
 • pembedahan gigi
 • pembedahan kardiotorasik
 • obstetrik dan ginekologi


Perkhidmatan Anestesia Pediatrik

Perkhidmatan anestesia pediatrik merangkumi sebahagian besar subspesialiti pembedahan pediatrik, iaitu pembedahan umum, urologi, bedah saraf, otorhinolaryngology, ortopedik, oftalmologi dan pembedahan mulut. Umur pesakit kami bermula dari neonatus pramatang hingga remaja dengan pelbagai komorbiditi. Pengembangan perkhidmatan yang paling baru merangkumi anestesia untuk bronkoskopi pediatrik dan pemindahan hati. Tujuan utama kami adalah untuk memberikan pengalaman yang selesa dan anestesia yang selamat kepada pesakit kami yang menjalani pembedahan.

Perkhidmatan Anestesia Kardiotorasik

Pasukan anestesia kardiotorasik memenuhi keperluan anestesia untuk pembedahan kardiotorasik, yang melibatkan pembedahan kurang invasif dan jantung terbuka untuk pembaikan dan penggantian injap, bypass arteri koronari, dan pelbagai pembedahan toraks untuk penyakit paru-paru, aorta (vaskular) dan dinding toraks. Kami menggunakan pemantauan invasif dan non-invasif, iaitu echocardiography transesophageal intraoperatif dan pemantauan output jantung analisis kontur nadi untuk membimbing anestesia kami. Kami bersama-sama menguruskan pesakit di unit rawatan intensif kardiotorasik dengan pakar bedah dan intensivis untuk mengoptimumkan rawatan pasca operasi pada pesakit jantung. Kami menganjurkan perjumpaan pasukan pelbagai disiplin untuk membincangkan kes-kes yang rumit untuk mencapai kata sepakat untuk kepentingan pesakit.

Perkhidmatan Neuroanesthesia

Unit neuroanesthesia kami menyediakan perkhidmatan khusus dengan penjagaan khusus untuk spektrum prosedur bedah saraf yang komprehensif, termasuk pembedahan neuro-onkologi, bedah saraf vaskular, pembedahan asas tengkorak endoskopik, operasi gangguan fungsi dan pergerakan, pembedahan epilepsi, pembedahan tulang belakang, bedah saraf pediatrik, neuroradiologi dan prosedur intervensi saraf. Pelbagai kes rumit difasilitasi dan disokong dengan peralatan canggih (pembedahan berpandu MRI dan CT, pemantauan neurofisiologi, endoskopi atau pembedahan endonasal dan pembedahan otak secara sedar) dan pakar neuroanaestetik terlatih kami yang mahir dan berusaha untuk memberikan perkhidmatan neuroanesthesia berkualiti tinggi kepada pesakit kami sambil memberi peluang belajar kepada pelatih kami untuk pengalaman klinikal terbaik untuk mereka.

Perkhidmatan anestesia vaskular

Ahli anestesi vaskular memberikan rawatan klinikal kepada pesakit di teater hibrid atau rangkaian radiologi intervensi. Kami juga beroperasi dari teater operasi am untuk pembedahan vaskular periferi anggota bawah dan pembedahan vena. Penyediaan rawatan bermula dari penilaian pra-operasi di mana kita membentuk pasukan pakar bedah, kardiologis, radiologis intervensi, doktor dan pesakit yang multidisiplin untuk meneroka risiko dan faedah rawatan, pilihan pra-kediaman, stratifikasi risiko, pengoptimuman dan pemulihan yang lebih baik selepas anestesia. Kami juga menyediakan anestesia setempat untuk pembuatan dan transposisi akses brachiocephalic / basilic.

Perkhidmatan anestesia Transplantasi

Pusat Perubatan Universiti Malaya adalah pusat pemindahan organ terkemuka untuk pemindahan ginjal dan hati yang berkaitan dengan kehidupan. Untuk pemindahan hati, pakar bius transplantasi menyokong pemindahan hati orang dewasa dan pediatrik. Skop kami mempunyai penilaian pra operasi yang komprehensif dan pengoptimuman semua pasangan penerima penderma dan anestesia yang selamat untuk memudahkan operasi. Kami berusaha untuk mendapatkan rawatan peri operasi yang sangat baik yang melibatkan pasukan pakar bedah multidisiplin yang berdedikasi, pakar anestesiologi, intensivis, nefrologi, hepatologi dan kakitangan kejururawatan khusus untuk membincangkan dan menguruskan semua kes yang kompleks dalam setiap langkah menuju kejayaan program pemindahan kami. Dalam anestesia transplantasi, tujuan utama kami adalah untuk memberi pesakit dengan penyakit ginjal dan hati tahap akhir peluang kedua dalam hidup dan bagi mereka untuk kembali ke gaya hidup normal mereka bila mungkin.

Perkhidmatan analgesia dan anestesia epidural obstetrik

Unit ini merangkumi kepentingan memberi perkhidmatan, pembelajaran dan menjalankan penyelidikan. Rawatan komprehensif untuk pesakit obstetrik diberikan sepanjang perjalanan ibu mengandung. Ini dicapai melalui perbincangan pasukan pelbagai disiplin, Klinik Berisiko Tinggi Anestetik Obstetrik, Klinik Kehamilan yang Menyulitkan Obesiti dan rujukan dalaman semasa kemasukan. Semasa bersalin, pelbagai kaedah seperti epidural persalinan, analgesia secara gas, dan analgesia kawalan pesakit intravena tersedia untuk pesakit. Sekiranya pembedahan diperlukan, senarai pembedahan elektif jam pejabat dan perkhidmatan kecemasan 24 jam tersedia. Peluang belajar untuk pasukan dicapai melalui pengajaran di wad, perbincangan kes, kursus dan tutorial berorientasikan peperiksaan. Pengauditan berterusan membantu jaminan kualiti dan peningkatan perkhidmatan. Akhirnya, aktiviti penyelidikan membolehkan kita meneroka perbatasan baru dalam menyediakan perawatan menyeluruh bagi pesakit kita.

Perkhidmatan Anestesia di luar dewan bedah

Perkhidmatan anestesia di luar dewan bedah merangkumi:

 • Terapi elektrokonvulsif (ECT),
 • Prosedur endoskopi - kolangiopancreatografi retrograde (ERCP), esofagogastroduodenoskopi (OGDS), kolonoskopi,
 • Prosedur onkologi - radioterapi dan brachytherapy
 • Pencitraan resonans magnetik (MRI) dan radiologi intervensi seperti gegelung serebrum, trombektomi, ablasi frekuensi radio (RFA).


Kami melakukan usaha terbaik untuk memberikan anestesia yang selamat dan pengalaman yang selesa bagi pesakit yang menjalani pelbagai prosedur di pelbagai lokasi. Sokongan anestesia dari pasukan jauh membolehkan prosedur di atas dapat dijalankan dengan lancar sama ada di bawah pemantauan perawatan anestesia atau anestesia umum.

2. Perkhidmatan penjagaan kritikal:

Jabatan ini menyediakan kepakaran rawatan intensif untuk hospital dan menguruskan ICU dengan pasukan kakitangan terlatih yang diketuai oleh Intensivis. Pasukan rawatan intensif juga menyediakan perkhidmatan ke kawasan rawatan kritikal lain di hospital.

3. Perkhidmatan pengurusan kesakitan

Pasukan pengurusan kesakitan di UMMC berusaha untuk mencapai standard penjagaan tertinggi bagi pesakit dewasa dan pediatrik yang menderita kesakitan akut dan kronik.
Kami menubuhkan pasukan perkhidmatan sakit akut, yang terdiri daripada jururawat dan doktor yang berdedikasi untuk memberikan perkhidmatan 24 jam kepada pesakit pembedahan, trauma, dan perubatan untuk mengurangkan kesakitan mereka dan mengurangkan penderitaan mereka.

Kami mengamalkan pelbagai jenis analgesia, mulai dari analgesia multimodal, analgesia kawalan pesakit, analgesia epidural, blok saraf serantau dengan atau tanpa kateter. Kami berhasrat untuk menguruskan kesakitan mereka dan memperbaiki hasil klinikal mereka, mengurangkan komplikasi dan mencapai kepuasan pesakit secara keseluruhan.

Kesakitan kronik diakui sebagai salah satu gejala yang paling melemahkan, yang menyebabkan kemurungan dan kualiti hidup yang rendah. Pasukan sakit kronik kami menyokong pendekatan pelbagai disiplin untuk menguruskan pelbagai pesakit sakit kronik. Kami menawarkan pelbagai kaedah rawatan, termasuk rawatan farmakologi, fisioterapi, prosedur intervensi, seperti suntikan titik pemicu, blok diagnostik dan terapeutik, suntikan epidural, dan ablasi frekuensi radio. Tujuan kami adalah untuk membantu pesakit untuk mengurangkan kesakitan kronik sambil memulihkan fungsi harian mereka yang normal.

4. Perkhidmatan klinik pra-anestetik

Klinik anestetik adalah hubungan pertama pesakit pembedahan dengan perkhidmatan anestetik kami. Bagi sebahagian besar pesakit, ini akan menjadi pertemuan pertama mereka dengan pakar bius setelah keputusan pembedahan dibuat. Peranan utama klinik anestetik adalah menilai, mengoptimumkan dan menyiapkan pesakit untuk menjalani pembedahan yang akan datang. Ini sangat berguna untuk pesakit dengan pelbagai komorbiditi dan / atau dirancang untuk pembedahan yang sederhana hingga tinggi. Klinik anestetik juga berperanan sebagai penghubung antara disiplin sekiranya rujukan antara jabatan atau perjumpaan multidisiplin dianggap perlu untuk memastikan kepentingan terbaik bagi pesakit. Dengan memasukkan prinsip perubatan perioperatif ke dalam pengembangan klinik anestetik di masa depan, kami berhasrat untuk mengembalikan pesakit ke status fungsional asas mereka secepat mungkin setelah menjalani pembedahan, untuk menjaga kualiti kehidupan harian mereka dan untuk mengurangkan kesan sosio-ekonomi yang berkaitan. pada kehidupan mereka.

5. Perkhidmatan pembedahan harian

Pembedahan harian ditakrifkan sebagai prosedur pembedahan berjadual kepada pesakit yang tidak memerlukan penginapan di hospital semalaman. Ini adalah proses perawatan yang mana pesakit terpilih diuruskan dengan kemasukan, rawatan dan pemberhentian pada hari yang sama. Pembedahan harian sering disediakan untuk prosedur diagnostik dan terapeutik, yang memerlukan anestesia tempatan, serantau atau umum dengan komplikasi pasca operasi minimum. Walau bagaimanapun, pemerhatian jangka pendek di hospital sering diperlukan dan bukannya kemasukan ke hospital. UMMC mempunyai unit jagaan kanak-kanak khusus, yang terletak di Tingkat 4, Menara Timur. Pusat khidmat jagaan kanak-kanak beroperasi dari Isnin hingga Jumaat (jam 08:00 hingga 17:00). Kakitangan kami termasuk pakar bius, pegawai perubatan, pengurus jururawat, jururawat pembedahan, jururawat anestetik am, kakitangan tambahan dan jururawat wad pemulihan. Memilih pesakit untuk pembedahan harian difasilitasi melalui protokol unit kami. Kriteria kelayakan dan prasyarat untuk pembedahan harian perlu dinilai sebelum keputusan dibuat. Ia telah menjadi kaedah intervensi pembedahan yang popular sekarang ini. Tujuan kami adalah untuk memberikan kualiti perawatan yang sama bagi mereka yang menjalani pembedahan pesakit dalam untuk pesakit pembedahan harian.

 ALAMAT

 • Pusat Perubatan Universiti Malaya,
  Lembah Pantai, 59100,
  Kuala Lumpur, MALAYSIA

EMEL

 • Emel : ummc@ummc.edu.my

TEL

 • No Tel : 03-79494422
  Faks : 03-79492030

LAMAN WEB

 • LAMAN WEB : www.ummc.edu.my