PERSIDANGAN KEBANGSAAN KALI PERTAMA PUSAT PERUBATAN AKADEMIK
 Dikemaskini Pada: 11/7/2018

Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) dengan kerjasama Jabatan Pendidikan Tinggi, Kementerian Pendidikan Malaysia telah menganjurkan buat julung kali Persidangan Kebangsaan Kali Pertama Pusat Perubatan Akademik bertemakan Penambahbaikan Kualiti dan Keselamatan Pesakit 2018 pada 31 Oktober hingga 2 November 2018. Persidangan ini adalah salah satu program di bawah Konsortium Hospital Universiti Awam Malaysia (KHUAM). Tema persidangan adalah ''Mendokong Konsep Revolusi Industri 4.0'' dan ia diadakan untuk berkongsi dan meneroka peluang-peluang inovasi dan penambahbaikan di dalam sistem penyampaian penjagaan kesihatan di Malaysia.

Persidangan telah dirasmikan oleh YBhg. Dato'' Dr. Mohd Gazali bin Abas, Ketua Setiausaha, Kementerian Pendidikan Malaysia pada 1 November 2018. Turut hadir YBhg. Datin Paduka Ir. Dr. Siti Hamisah binti Tapsir, Ketua Pengarah Pendidikan Tinggi, Kementerian Pendidikan Malaysia dan YM Prof. Dr. Tunku Kamarul Zaman bin Tunku Zainol Abidin, Pengarah PPUM. Semoga persidangan ini menjadi pentas penghubung untuk pelbagai informasi dari segi teknologi, inovasi, penyelidikan serta pembentangan ilmiah yang boleh dimanafaatkan sepenuhnya oleh institusi kesihatan awam dan swasta.