MAJLIS PELANCARAN RASMI PERSATUAN KAUNSELING GENETIK MALAYSIA (GCSM)
 Dikemaskini Pada: 9/13/2019

Majlis pelancaran rasmi Persatuan Kaunseling Genetik Malaysia (GCSM) oleh YB Dr Lee Boon Chye, Timbalan Menteri Kesihatan Malaysia pada 10 September 2019 di Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM). Turut hadir Encik Iskandar bin Ahmad, Timbalan Pengarah Pengurusan PPUM. Majlis ini diadakan bersempena dengan bengkel Kaunseling Genetik dan Genomik yang julung kali diadakan di Malaysia. PPUM merupakan salah institusi di Malaysia yang menawarkan servis kaunseling genetik dan menjadi rujukan utama bagi servis genetik klinikal. Kaunseling genetik diberikan oleh pakar genetik klinikal dan kaunselor genetik yang dilatih dan melalui sesi kaunseling genetik, ia memastikan individu memperoleh maklumat menyeluruh dan sokongan psikososial yang berterusan untuk membantu individu membuat pilihan terbaik untuk diri mereka sendiri.